Segueixi'ns a través de:

Català - Castellà

CALÇOTADES

La història

La calçotada és una tradició arrelada a Catalunya des de 1880-1890. Nascut a Valls, aquest costum culinari ha estat portat per la família Vázquez a la resta de Catalunya i conservat sempre la recepta original. Gràcies a això, podeu gaudir de les autèntiques calçotades en El Mesón del Conde. La temporada de calçots s'inicia a la fi d'octubre i s'allarga fins al mes de març. Però, per a arribar a assaborir una deliciosa calçotada, cal seguir un procés delicat i rigorós. La llarga cria del calçot -un any i mig- comença amb el plantat de la ceba tendra en lluna minvant, segons el que mana la tradició, i s'acaba amb "el calçat de terra" -origen del nom calçot- a fi d'emblanquir la ceba. Un cop recollits ja estan llestos per cuinar. Una hora abans de servir-los, els calçots es rosteixen a foc viu sobre una graella a l'aire lliure -antigament es feien servir bastiments metàl·lics de llits vells. Després, s'emboliquen amb paper de diari per a conservar-los tendres i calents. Se serveixen en teules d'argila al costat de la "salsa de calçot" o "salvitxada", a la qual cada cuiner dóna el seu toc personal. I ja estan a punt per gaudir-ne en grup, amb el típic pitet i sense por de tacar-se.

 

La Tradició

A Mesón del Conde som especialistes en fer calçotades. I és que fa més de 25 anys que seguim la tradició al peu de la lletra. Com ens van ensenyar els nostres avis, com ho ensenyarem als nostres néts. El caliu de les teules d'argila, el secret de la salsa "salvitxada", el típic pitet... Cada detall té el seu perquè.

 

La Festa

Però la calçotada és molt més que menjar calçots. És reunir a la família i als amics al voltant d'una taula, és passar-lo bé i sentir-se com a casa.

 

Links

La calçotada en el diccionari:

http://es.wikipedia.org/wiki/Calçotada

http://www.euroresidentes.com/Recetas/cocina-catalana/calcotada-catalana.htm

 

Recepta de la salsa

http://www.altcamp.info/esp/calcsalsa.htm

http://www.acocinar.com/

 

Llibre "La cuina del calçot"

http://www.cossetania.com/

 

Llibre "El calçot i el seu entorn"

http://www.cossetania.com/

MESÓN DEL CONDE

Plaza Major, 4

17130 Sant Martí d’Empúries

L’Escala - Girona

 

Telf. 972 77 03 06972 77 32 35

meson@mesondelconde.com

www.masiacanportell.com